Joan.jpeg

Ældreplejen i Guldborgsund

Skal der ansættes flere i ældreplejen?

Ja, der skal ansættes flere uddannede personaler, for behovet er enormt for flere ansatte i de nære opgaveløsninger. Jeg har en klar fornemmelse af, at personalet i ældreplejen er under stærkt pres. Det bliver synligt i sygefraværsstatistikker, tilsynsrapporter, artikler om dårligt arbejdsmiljø, og ved at man i stigende grad ikke kan besætte ledige stillinger med uddannede sosuer. Presset gælder alle niveauer fra sosu-hjælper, sosu-assistent, visitator, leder, distriktsleder osv. 

Vi bliver flere og flere ældre, der har behov for kvalitativ omsorg og pleje, men de ”nye ældre" vil ikke acceptere de standarder, som er styrende aktuelt, så medarbejderne og de ældre er udsat for et tids- og kontrolmæssigt og økonomisk tyranni.  

De ældre har brug for tryghed i omsorg og pleje, men der er i de senere år skåret helt ind til benet inden for ældrepleje - nu er benet skåret af - og man har en haltende ældreomsorg og pleje. De ældre har brug for nærvær i plejen og omsorgen, men har man 5 min. til et toiletbesøg og tandbørstning som gangbesværet ældre, så er der ikke meget menneskelig kontakt og tid til observation af almen tilstand i turen fra sengen ud til badeværelset og tilbage igen. 

Man kan stille sig selv spørgsmålet, hvordan forestiller jeg mig at skulle modtage pleje og omsorg? Hvad har jeg brug for, så jeg føler mig tryg og sikker på den rette sundhedsfaglige og medicinske håndtering, når jeg skal modtage omsorg og pleje? 

Alternativet Guldborgsund har en vision for mennesker i den sene livsalder:

Alternativet ønsker at sikre borgeres rettigheder i den sene livsalder, så man kan være tryg, være aktiv/arbejde og udnytte mulighederne for livsudfoldelse i den sene livsalder, sådan som man har lyst til og evner. 

Alternativet Guldborgsund vil fremme, at mennesker i den sene livsalder bliver respekteret og anerkendt offentligt som kulturbærere, erfarings – og indsigtsfulde vidensmennesker.

Vi ønsker øget nærhed og styrket faglighed i omsorg og pleje – så tæt på mennesket som muligt.

Alternativet Guldborgsund vil arbejde for at sikre, at ældre borgere får tilbudt den rette omsorg, nærvær, pleje og behandling med særlig fokus på borgernes ønsker, behov og rettigheder - og de professionelle teams får faglig kvalificering og trivsel.

Skal der bygges flere plejehjem til demente?

Ja, er det umiddelbare svar... der er en eksplosiv spredning af sygdommen demens. Vi har aktuelt 6 demens-plejehjem i kommunen (så vidt jeg ved). Vi har 12 plejecentre i det hele - med 499 beboere. Hvor mange ældre med behov for den særlige pleje får vi i fremtiden? Vi ved blot at antallet vokser. Antallet af nye plejecentre må være en vurdering af hvor stort et behov der er lokalt i Guldborgsund Kommune.  Der er også en lang række planhensyn der skal tages i betragtning mht placering, så det har jeg ikke svaret på. 

Vi må blive bedre til at at tilbyde de rette fysiske rammer, men også de rette menneskelige og sociale rammer, så i faciliteringen af nye tilbud til demensramte bør man tænke endnu mere helhed. 

Der er lagt op til store forandringer i måden, man tænker struktur, ressourcer og menneskesyn. Her mener jeg, at der hånd i hånd med flere og bedre fysiske rammer bør indtænkes vidensindsamling fra de nærmeste fagpersoner og pårørende for at kunne udvikle den faglige indsats, rammerne og den menneskelige forståelse så præcist og så tæt på borgeren som muligt. Den viden vil være afgørende inden tegning, placering og byggeri af nye demens-plejehjem.  

Ældre kan nu få gjort rent og skiftet sengetøj hver 14. dag - skal den kvalitetsstandard bevares forbedres eller forringes? 

Interessant spørgsmål. Jeg ved, at man har klippekortordninger omkring ekstra tilkøb af hjælp i eget hjem, så man kan komme ud at gå en ekstra tur eller få gjort rent oftere. 

Det er en lav minimumsstandard for rengøring i min optik. Jeg som snart "ny gammel" vil ikke synes, det er tilstrækkeligt. Men hvis vi et øjeblik hiver tids-, økonomi- og kontroltyranniet ud af sammenhængen, så er det opgaver, der bør løses i nært samarbejde og samråd med den ældre. Standarderne for opgaveløsningen bør være mere fleksible og ikke deles op, som om kriterierne er ens overalt for at udføre opgaven.

Ældrepleje er et stort og ressourcekrævende område. Jeg er af den overbevisning, at alle der arbejder indenfor området er dedikerede og dygtige mennesker. Det, der er ødelæggende for en blomstrende og balanceret ældreomsorg og pleje, er den stærke usynlige styring, der skaber presset på medarbejderne og de ældre. Den forringer og fastlåser indsatserne og fragmenterer sammenhængskraften i den overordnede hensigt med helhedsindsatsen.